Lista neutralizowanych bakterii przez ozon

Do niszczenia bakterii dochodzi poprzez uszkodzenia błony komórkowej, przede wszystkim przez utlenienia lipidów (kwasów tłuszczowych nienasyconych) najczęściej według mechanizmów ozonolizy wiązań podwójnych, co prowadzi do utraty żywotności lub możliwości rozmnażania się komórki. Ozon powoduje zmiany w przepuszczalność błon komórkowych. Po 10-20 minutach działania, ozon niszczy organelle wewnątrzkomórkowe, dochodzi do utlenienie białka cytoplazmatycznego, zaburzenie funkcji organelli.

  • Aspergillus niger

  • Aspergillus Niger – Kropidlak czarny

    Kropidlak może być przyczyną infekcji grzybiczej ucha prowadzącej do zmian chorobowych zwanych uchem pływaka. Wdychanie zarodników tego grzyba może powodować chorobę płuc kojarzoną z tzw. klątwą Tutanchamona. Grzyby te wytwarzają toksyczne substancje aflatoksyny i prawdopodobnie ochratoksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia ludzi.

  • Bacillus

  • Bacillus Bacteria

    Rodzaj Gram-dodatnich bakterii należących do typu Firmicutes. Mają wydłużony i cylindryczny kształt i są zdolne do tworzenia przetrwalników czyli sporulacji. Mogą tworzyć łańcuchy. Występują formy chorobotwórcze.

  • Bacillus_anthracis

  • Bacillus Anthracis – Anthrax (Wąglik)

    Wąglik jest ostrą chorobą wywoływaną przez bakterię Bacillus anthracis. Większość form choroby są śmiertelne i wpływa przede wszystkim zwierzętom. Zwierzęta mogą przenosić chorobę na ludzi, ale ludzie nie mogą rozprzestrzeniać chorobę między sobą.

  • Bacillus cereus

  • Bacillus cereus- Laseczka woskowa

    Bacillus cereus jest gatunkiem względnie patogennym, co oznacza, że powoduje chorobę tylko w określonych warunkach. Laseczki i/lub ich spory występują powszechnie w środowisku oraz produktach spożywczych. Typowym schematem zakażenia jest spożycie potraw zbożowych (głównie z ryżu), które przechowywane są w temperaturze pokojowej, odgrzewane lub zasmażane. Zatrucie pokarmowe może przybierać następujące postaci: wymiotną lub biegunkową. Oprócz zatruć pokarmowych, B. cereus może powodować zapalenie płuc, infekcyjne zapalenie wsierdzia, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie gałki ocznej (prowadzące do ślepoty).

  • Bacillus_subtilis

  • Bacillus subtilis – Laseczka sienna

    Laseczka sienna (Bacillus subtilis) – Gram-dodatnia bakteria należąca do rodziny Bacillaceae. Odkryta przez Christiana Ehrenberga w 1835 roku i nazwana Vibrio subtilis. Pod nazwą B. subtilis występuje od 1872 roku (Ferdinand Cohn). Laseczka sienna jest odpowiedzialna za jedną z wad pieczywa – jego śluzowacenie. Bakterie te, rozwijając się w pieczywie powodują, że staje się ono szare, maziste, ciągnące i ma nieprzyjemny zapach.

  • Ms2

  • Bacteriophage f2

    Bakteriofaga f2 jest icosahedral, sensownym jednoniciowym RNA, który infekuje bakteria Escherichia coli, jest bardzo podobny do bakteriofagiem MS2.

  • MoldyStrawberries

  • Botrytis cinerea -Szara pleśń

    Szara pleśń – choroba pleśniowa wielu roślin, wywoływana głównie przez gronowca szarego (Botrytis cinerea Pers), grzyba z klasy workowców. Patogen atakuje różne rośliny: od doniczkowych poprzez ogrodowe, polne do leśnych drzew; w różnych fazach rozwojowych i różne ich części: od nasion po owoce. Ozonowanie zlikwiduje rodniki grzyba co zapobiegnie rozprzestrzenianie się na pozostałe zdrowe owoce. Zastosowanie w sklepach z warzywami i owocami – warzywniak, hurtownie warzyw i owoców, transport owoców (przed transportem wskazane ozonowanie ładunku).

  • Candida

  • candida (2)

  • candida (2)

Candida Bacteria – Kandydoza

Kandydoza jest to zakażenie grzybicze które powoduje wszelkiego rodzaju Candida (rodzaj drożdży). Występuje 20 rodzajów Kandydozy które powodują: zapalenie jamy ustnej – pleśniawki u dzieci mniej niż jeden miesiąc i u osób starszych tych z osłabionym układem odpornościowym. Warunki, które powodują słabym układem odpornościowym to HIV / AIDS, po przeszczepieniu narządu, cukrzycy oraz stosowanie kortykosteroidów. Kandydoza jest zwykle miejscowym zakażeniem skóry lub błon śluzowych, w tym jamy ustnej (pleśniawki), gardła lub przełyku, przewodu pokarmowego, odbytu, odbytnicy, krocza, pęcherza moczowego, paznokcie (grzybica paznokci), genitalia (pochwy, penisa).

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Clavibacter michiganense – Rak pomidora

    Clavibacter michiganense jest nieprzetrwalnikującą Gram-dodatnią pałęczką, występuje na plantacjach pomidora na całym świecie. Powoduje więdnięcie liści, na owocach powoduje tzw. ptasie oczka – małe ciemne plamy otoczone jasną obeódką o średnicy około 2 mm. Do zarażenia owoców może dojść poprzez zakażone nasiona, zainfekowane sadzonki – bakterie roznoszone są na narzędziach i dłoniach pracowników. Bakteria powoduje ogromne straty w uprawach.

  • Clostridium_tetani

  • Clostridium Bacteria

    Rodzaj bakterii Gram-dodatnich, beztlenowych laseczek z typu Firmicutes. Rodzaj Clostridium liczy ok. 60 gatunków, główni przedstawiciele to botulinum – laseczka jadu kiełbasianego, perfringens – laseczka zgorzeli gazowej, tetani – laseczka tężca, difficile – powodująca infekcje jelitowe szczególnie po kuracji antybiotykowej, chauvoei – laseczka szelestnicy, ghoni – występuje w narządach rodnych kobiet, tyrobutyricum – występuje w skażonym mleku i serach, bakteria kwasu masłowego.

  • Clostridium_botulinum_01

  • Clostridium Botulinum Spores – Jad kiełbasiany

    Jad kiełbasiany, inaczej toksyna botulinowa, wytwarzana przez bezwzględnie beztlenowe bakterie – laseczki o nazwie gatunkowej Clostridium botulinum. Do wytwarzania tej toksyny dochodzi głównie w glebie, osadzie dna morskiego i niewłaściwie wytwarzanych i przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych i jarzynowych. Spożycie zakażonej żywności prowadzi do zatruć jadem kiełbasianym. Botulina jest jedną z najsilniejszych znanych toksyn.

  • PDB_1xdt_EBI

  • Diphtheria toxin – Błonica

    Choroba zakaźna, najczęściej występująca u dzieci, wywoływana przez maczugowiec błonicy (łac. Corynebacterium diphtheriae). Głównym czynnikiem chorobotwórczym jest wytwarzany przez niektóre szczepy tych bakterii jad – toksyna błonicza. W Polsce wprowadzono obowiązkowe szczepienia ochronne (w postaci szczepionki Di-Per-Te, DPT/DTP). Błonica przenosi się głównie drogą kropelkową. Wyróżnia się kilka postaci tej choroby: Błonica gardła, krtani, nosa, ucha i skóry.

  • Ecoli_colonies

  • Escherichia coli – Pałeczka okrężnicy

    Gram-ujemna względnie beztlenowa bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz innych zwierząt stałocieplnych. W jelicie bakteria spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc w rozkładzie pokarmu, a także przyczyniając się do produkcji witamin z grupy B i K. Bakterie E-coli, które są nieszkodliwe w jelicie, mogą powodować schorzenia innych układów: gdy dostaną się do układu moczowego, powodują jego zakażenia; powoduje zapalenia opon mózgowych u noworodków, powodują zatrucia pokarmowe najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu.

Najpopularniejsze hasła powodujące wejście  na stronę:

  • ozon usuwa
  • ozon zabija
  • co ozon usuwa
  • ozon bakterie wirusy
  • jakie usuwa ozon
  • ozon zabija bakterie